NASA vrea să construiască reactoare nucleare pe Marte

de: Claudiu Râpan
05 07. 2017

Nu e niciun secret că NASA se pregătește să trimită oameni pe Marte. Chiar dacă a fost puțin lăsată în urmă de celelalte companii private care activează în domeniu, de genul SpaceX sau Virgin Galactic, Agenția Spațială Americană își vede de treabă și vine cu idei noi.

Pentru a permite colonizarea Planetei Roșii în viitor, NASA s-a gândit să se folosească de energia nucleară pentru a pune în funcțiune habitatele care vor urma să împânzească suprafața planetei. Este nevoie de o sursă de energie durabilă, care să nu se consume prea repede. Astfel că alegerea metodei de mai sus este una logică. Pe Marte vor fi construite reactoare nucleare menite să susțină viața și traiul coloniștilor.

Testarea tehnologiei care ar trebui să funcționeze în condiții de lipsă de aer și gravitație redusă este programată să înceapă în 2018 în Nevada, SUA. Este foarte interesant faptul că aceste reactoare de fuziune care ar trebui să funcționeze și în afara Pământului sunt o idee veche din anii ’60. NASA a mai experimentat cu ele în trecut, însă fără succes. Și totul din cauză că tehnologia folosită era extrem de înapoiată. Proiectul Kilopower are rolul de a reîncerca, cu succes de preferat, să producă un reactor care să funcționeze pe baza fuziunii nucleare.

Inginerii de la Nasa sunt de părere că echipamentele misiunilor care urmează să aterizeze pe Marte vor avea nevoie de aproximativ 40 de kilowați de energie pentru a putea susține viața și pentru a putea fi operate în condiții optime. Prin comparație, aceeași cantitate de energie poate fi folosită pentru a alimenta opt case de pe Pământ. În plus, reactoarele care vor fi construite vor putea rezista și la condițiile ostile de pe suprafața lui Marte, precum numeroasele furtuni de nisip. Reactoarele vor fi lansate în stadiu nefuncțional și vor fi activate abia când vor ajunge pe Planeta Roșie, notează NBC News.